Distribuitor & Service clasaClasa A pentru echipamentele Logo graco

Luni-Vineri: 08:00 - 16:00
office@romcrete.ro
Poză Intretinearea si spalarea pompelor de zugravit sau vopsit

Intretinearea si spalarea pompelor de zugravit sau vopsit

Curățarea pompelor de vopsit după fiecare utilizare și întreținerea lor permanentă le poate dubla durata de viață și elimina jumătate din problemele apărute în timpul exploatării.

Această temă este puțin discutată, fiind considerată ceva de la sine înțeles. Din păcate însă, cei mai mulți utilizatori nu acordă atenția cuvenită curățării și întreținerii pompelor de vopsit luând-o ca pe o sarcină grea și plictisitoare. La fel ca în cazul automobilelor, fără o întreținere corespunzătoare și fără efectuarea reviziilor, pot apărea probleme.

Materialele se pot depune și întări pe traseu, în pompă, furtun sau pistol, cauzând înfundarea duzelor, echipamentul va funcționa din ce în ce mai greu iar rezultatele vor fi și ele mai slabe.  Se poate ajunge până la compromiterea totală a echipamentului.

Am  văzut pompe Graco vechi, de zeci de ani, care încă funcționează ca la prima pulverizare. Deci, dacă doriți să evitați situații neplăcute, timpi morți, să vă protejați investiția și să obțineți în același timp lucrări de calitate, secretul constă într-o curățare adecvată și un program de întreținere sârguincios.

 

Ce presupune curățarea și întreținerea echipamentelor de zugrăvit sau vopsit:

În primul rând, citiți cu atenție manualul operațional (noi îl oferim clienților tradus în limba română) iar dacă aveți întrebări nu ezitați să ne scrieți pe adresa: marketing@romcrete.ro sau ne puteți contacta la nr. de telefon +40 733 681 919

 

 

1. CURĂȚAREA POMPEI

Asigurați-vă că pompa este spălată și curățată după fiecare utilizare.

Înainte de a începe spălarea propriu zisă, pulverizați tot materialul rămas în pompă,  într-un recipient separat.

După îndepărtarea resturilor de material se începe spălarea cu apă sau solvent, după caz. Se  pulverizează până când din pistol va ieși solvent sau apă curată, fără urme de material ( lac, vopsea lavabilă etc.).

Verificați și curățați, dacă este cazul, toate filtrele, supapa de admisie, inclusiv bila și nu în ultimul rând garniturile (o garnitură deteriorată nu mai etanșează, ceea ce poate produce pierderi de material). 

 FOARTE IMPORTANT înainte de verificarea componentelor scoateți pompa din priză, opriți alimentarea cu aer și eliberați presiunea dacă este cazul.

Nu uitați să curățați și corpul pompei (carcasa), oricât ați încerca să evitați, aceasta tot se va stropi cu material. Rezervați-vă timp la sfârșitul zilei pentru a șterge întreaga pomă folosind cârpe înmuiate în apă sau soluții speciale. Pulverizatoarele  Graco sunt concepute pentru a fi curățate cu perii sau cârpe, NU TURNAȚI APĂ DIRECT PE ELE.

Unele pompe sunt echipate cu sistemul Fast Flush, acesta face ca procesul de curățare să fie mult mai ușor.

În cazul materialelor pe bază de apă, binențeles, spălarea va fi tot cu apă însă recomandăm să adăugați și Pump Armor sau o altă soluție similară. Pump Armor lasă un strat protector care previne coroziunea dar mai ales asigură protecție pe perioada de iarnă când apa ar putea îngheța stricând componentele echipamentelor.

 

2. CURĂȚAREA FURTUNULUI

Este extrem de important să păstrați furtunul curat, atât în interior, cât și la exterior. Cauza principală a unui sistem înfundat este un furtun prost curățat.

Ștergerea zilnică a exteriorului furtunului cu apă sau alcool îl va menține flexibil pe termen lung.

Curățați interiorul spălându-l cu apă și Pump Armor sau o soluție similară. Pot fi necesare mai multe jeturi de apă, în funcție de tipul de material pulverizat. Dacă furtunul ajunge să se înfunde ca urmare a unei spălări neadecvate ... curățarea devine o sarcină mult mai grea. În funcție de materialul pulverizat și locul în care acesta s-a acumulat depinde modul de acționare:

  • Dacă  blocajul  este  la începutul sau la sfârșitul furtunului, soluția cea mai eficientă este spălarea cu un furtun mai subțire, de grădină, conectat la o sursă de apă. 
  • În cazul blocajului la mijloc, problema este mult mai mare. Unii utilizatori “sparg” cu un ciocan acumularea din furtun, spălându-l ulterior. Este o opțiune bună dar asigurați-vă întotdeauna că acesta este depresurizat și după ce eliminați resturile verificați furtunul, există riscul ca acesta să se fi deteriorat.

 

3. CURĂȚAREA PISTOLULUI 

Pistolul de vopsit trebuie curățat obligatoriu după fiecare utilizare. Curățați toate canalele prin care trece materialul, nu doar duza. Desfaceți capul pistolului și curățați foarte bine duza, filtrul și celelalte componente cu ajutorul unei periuțe. 

 

4. MENȚINEREA PULVERIZATORULUI

Inspecția regulată este esențială. Împreună cu o curățare adecvată, un program bun de întreținere asigură o durată lungă de viață. 

Cele mai multe pompe Graco afișează pe ecran cantitatea de material pulverizat.  Dacă nu aveți un pulverizator cu Data Track, atunci ar trebui să țineți o evidență. Cantitatea pompată este o modalitate de a detecta o posibilă uzură și necesitatea unei revizii.

Întotdeauna, înainte de a începe o nouă lucrare, verificați furtunul pentru fisuri sau scurgeri. Acest lucru vă poate salva de o mulțime de probleme și timp pierdut curățând mizeria cauzată de un furtun deteriorat. 

 

5. DEPOZITAREA PULVERIZATORULUI

În primul rând asigurați-vă că pompa a fost curățată amănunțit și lubrifiată corespunzător. 

Depozitați-o într-ul loc uscat, ferit de umezeală.

Este esențial ca toată apa să fie complet eliminată din pompă și furtune.

Pentru prevenirea înghețului sau coroziunii folosiți Pump Armor.

 

ÎNAPOI LA TOATE ARTICOLELE